Knipkunst

De knipkunst is in landen als Zwitserland, Duitsland, Denemarken, Hongarije, Japan en China een eeuwenlange traditie. Er zijn zelfs stukken vanaf 1600 bewaard gebleven. In Nederland is het voor velen een vrij onbekende kunstvorm.

Joke kwam in 1966 met deze kunstvorm in aanraking, door de opening van het knipkunstmuseum in Westerbork. Haar eerste uitdaging was het knippen van een vaas met bloemen met een nagelschaartje. Via deelname aan kunstmarkten werd ze uitgenodigd voor tentoonstellingen in galerieën en musea, Inmiddels heeft ze haar plek in de knipkunst wereld veroverd.

Stacks Image 217
Joke laat zich inspireren door de natuur. Boerderijen, het polderlandschap en dan met name bomen, daar heeft ze iets mee. Zo maak zij met haar schaar ragfijne landschappen, die ze op een bijzondere wijze verwerkt tot driedimensionale kunstwerken, waardoor de bomen en het gras gaan leven. Met deze unieke techniek is haar werk duidelijk te herkennen. Haar werk is in verschillende musea en galeries in Nederland, Denemarken en Duitsland te zien geweest en een aantal knipsels behoort daar ook tot de vaste collectie.

IMAGE 1

Stacks Image 227
Boerderij met bakhuisje en hooiberg
Description Here

IMAGE 2

Stacks Image 237
Vaas met bloemen
Description Here

IMAGE 3

Stacks Image 238
Meisje met opgewerkt haar
Description Here

IMAGE 4

Stacks Image 239
Winterbos
Description Here

IMAGE 5

Stacks Image 240
Waterlandschap met koeien
Description Here

Data Exposities:

- Expositie wijkcentrum
De Neng, Engweg Hoogland
4 nov t/m 20 dec 2013
- Kunstroute Hoogland
17 & 18 mei 2014

Stacks Image 132
Stacks Image 206